Proti vyhazovu z tržnice se chce firma bránit u soudů i arbitráží

Praha – Nájemce tržnice v pražských Holešovicích společnost Delta Center se proti vypovězení smlouvy, které připravuje magistrát, chce bránit soudně, případně i mezinárodní arbitráží. Ředitel firmy Doron Maoz rovněž odmítl, že by Delta Center dlužila za nájemné, podle městské radní Aleksandry Uždenije ovšem dluh převyšuje 200 milionů korun.

Praha vypověděla nájemní smlouvy na Pražskou tržnici na konci loňského roku, výpovědní lhůta končí letos v prosinci. Delta Center ovšem chce výpověď zrušit a neváhá obrátit se i na mezinárodní arbitráž. Firma odmítla, že by Praze cokoli dlužila, naopak poukazuje na překážky, které město klade jejím dlouhodobým plánům. „Chtěli jsme Pražskou tržnici rozvíjet, nikoli jen konzervovat současný neutěšený stav areálu. Dlouhých sedm let čekáme na to, abychom mohli Pražskou tržnici revitalizovat ku prospěchu Pražanů,“ uvedl ředitel Maoz s tím, že společnost chtěla do tržnice investovat miliardu korun.

Magistrát plánuje, že nadále bude areál bývalých jatek provozovat sám. Oproti dosavadní praxi, kdy tržnici pronajímal vcelku a nájemce potom uzavíral smlouvy s jednotlivými prodejci, chce město pronajímat prodejní plochy přímo.

Příčinou výpovědi dlouhodobé smlouvy s Delta Center je podle magistrátu dluh. V žalobě, kterou město podalo loni, je uvedena částka 165 milionů korun. „K dnešnímu dni ale činí dlužná částka už 211 milionů,“ uvedla radní Uždenija.

Smlouva s Delta Center byla uzavřena v roce 1994 na dvacet let s možností dalšího prodloužení nájmu na třikrát deset let s roční výpovědní lhůtou. Nájemné činilo 109 milionů korun. Nájemce měl do tržnice v prvních pěti letech investovat nad rámec běžné údržby. Částku 800 milionů korun, ke které se firma ve smlouvě zavázala, už proinvestovala.

Pražská tržnice, popř. holešovická tržnice, vznikla v 80. letech minulého století v areálu zrušených jatek z konce 19. století. Areál s historickými industriálními budovami je památkově chráněn.