Třinecké nádraží se zmenší a zkrášlí

Třinec – Do roka začne rekonstrukce třineckého nádraží. České dráhy na ni získaly evropskou dotaci, Evropská komise přitom svolila, že bude o polovinu vyšší než obvykle. Nádraží při rekonstrukci přijde o obě křídla, zaniknou tak nepotřebné prostory a naopak vznikne místo pro parkoviště.

Současná nádražní budova v Třinci je stará 55 let a na současné požadavky železničářů už je příliš naddimenzovaná. Proto mají zaniknout její křídla a také obytná věž, na jejich místě vznikne parkoviště.

Architekt Tomáš Velehradský, který připravil projekt rekonstrukce zbytku budovy, chce vestibul značně upravit a prosvětlit. „Vestaví se nová konstrukce, celá oceloskleněná, a dostane do prostoru světlo, celý ho opticky zvětší a prosvětlí,“ popsal architekt svoji vizi.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Přestavba nádraží včetně úpravy jeho okolí má stát téměř 70 milionů korun. O náklady se podělí ČD s městem, chtějí ovšem velmi vysoký příspěvek z evropských peněz – dohromady asi 50 milionů korun. Tak vysokou dotaci musela schválit přímo Evropská komise. Nakonec rozhodla, že Českým drahám uhradí 70 procent nákladů, městu dokonce 85 procent. S rekonstrukcí chtějí ČD začít příští rok na jaře. Předpokládají, že nové nádraží bude hotovo nejdéle o rok později.