Kulturní dům na Rybníčku září do dáli, Opava hledá nájemce

Opava – Jako nový je Kulturní dům na Rybníčku, který za 153 milionů korun nechala zrekonstruovat opavská radnice. Po roce a půl skončily práce, zatím je však dům prázdný. Město pro něj nyní hledá provozovatele. Jeho prostory si však budou moci lidé prohlédnout už v sobotu, kdy město připravilo den otevřených dveří.

Před rekonstrukcí si na stav opavského kulturního domu, vyhledávaného zejména k plesům a tanečním kurzům, stěžoval takřka každý. „Opavané si stěžovali na zastaralé interiéry, ošklivou fasádu, poruchovou techniku či nedůstojné sociální zázemí,“ upřesnila mluvčí radnice Lada Dobrovolná. Nutná rekonstrukce začala v říjnu 2010, opravena byla všechna podlaží a budova dostala také přístavbu v prostorách vnitrobloku, která bude sloužit jako sociální zázemí pro návštěvníky přízemí budovy. Nové podoby se dočkalo také oblíbené letní posezení Pod Kaštany.

Na rekonstrukci, která stála 153 milionů korun, získalo město 66milionovou evropskou dotaci, zbytek muselo najít ve svém rozpočtu.

V sobotu si zájemci budou moci renovovaný kulturní dům projít sami nebo v doprovodu studentů Slezského gymnázia, kteří jim poskytnou výklad o historii kulturního domu i informace k jeho rekonstrukci či detailům v jednotlivých místnostech.

Původní Dům Spolku katolických tovaryšů v Opavě v ulici Na Rybníčku byl postaven koncem 19. století. V poválečných letech začala budova sloužit jako závodní klub a později v ní bylo provedeno několik nevhodných stavebních zásahů.