Na Vyškovsku je epidemie žloutenky typu A

Vyškov - Na Vyškovsku se v jednom kolektivu spřátelených rodin objevila žloutenka typu A u osmi dětí a mladých dospělých. Dalších 27 lidí nechali hygienici mimořádně očkovat a jsou v karanténě. Očkovaných i nemocných může ještě přibývat.

„Je tu vysoký potenciál rizika přenosu, proto bylo vyhlášeno mimořádné očkování, aby se zamezilo šíření zejména ve školních kolektivech,“ informovala Renata Vaverková z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Žloutenka typu A se přenáší stolicí a nedostatečně umytýma rukama, říká se jí také nemoc špinavých rukou. „Je to významné upozornění pro všechny, abychom to nepodceňovali a věnovali pozornost hygieně rukou,“ dodala Vaverková.

Žloutenka má podle ředitele hygienické stanice Jana Marečka inkubační dobu 50 dnů, další případy by se tedy teoreticky mohly objevit i na začátku letních prázdnin, což by mohlo znamenat komplikace na táborech. Všechny děti, které by byly v kontaktu s nemocnými, by se jich totiž nemohly zúčastnit.

Na Vyškovsku je v karanténě 27 lidí, což není konečný počet, protože podle Vaverkové hygienici na dalších opatřeních pracují. Stejná nemoc se vyskytla v polovině dubna na Prostějovsku, kde skončil v nemocnici jeden člověk. Nemoc tu souvisela s přetékající žumpou, kterou její majitelé nenechali vyvážet.