Krádeže pachových ohradníků ohrožují řidiče na Plzeňsku

Třemošná - Kolem nového silničního obchvatu Třemošné u Plzně se ztrácejí pachové ohradníky. Myslivci je sem nechali instalovat poté, co kvůli střetům se zvěří došlo k několika nebezpečným nehodám. Krádeže ohradníků představují podle nich v tomto případě hazard se životy řidičů. Jen během loňského mysliveckého roku uhynulo u Třemošné po střetu s vozidlem skoro šedesát zvířat.

Po sérii autonehod žádali myslivci o oplocení obchvatu. Policie jim ale nevyhověla s tím, že jde o nadstandard, a situaci se rozhodla řešit dopravní značkou. Pomohlo až Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které v prosinci nainstalovalo na problémový úsek tzv. pachový ohradník. Kůly napuštěné pěnou s pachem predátorů mají zvěř od přebíhání silnice odradit. „Ohradníky jsme předali mysliveckému sdružení, protože nemáme finanční prostředky na to, abychom se o ně starali,“ uvedl vedoucí úseku výstavby plzeňského ŘSD Miroslav Blabol.

Jenže z původních 550 kůlů už jich skoro stovka chybí. „Neznámý pachatel odcizil 70 kusů kůlů napuštěných pěnou,“ potvrdila plzeňská policejní mluvčí Ivana Telekešová. Myslivci jsou bezradní. O účinnosti feromonových ohradníků nepochybují, nepočítali ale se zloději, kteří jimi chtějí chránit před zvěří svoje vlastní zahrady. 

Pachové kůly se úspěšně využívají i v zahraničí. Třeba v sousedním Německu je už ohradníky vybaveno asi 35 tisíc kilometrů rizikových úseků silnic. Počet střetů vozidel se zvěří díky tomu klesl průměrně o 76 procent.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)