Ústecký kraj chce řešit nezaměstnanost

Ústí nad Labem – Zaměstnat o pět set lidí víc než letos chce ve svých příspěvkových organizacích Ústecký kraj. Podle hejtmanky Jany Vaňhové tak supluje stát, který není schopen nezaměstnanost řešit. Na severu Čech už její míra narostla na víc než třináct procent, celostátní průměr se pohybuje kolem osmi.

Nakrmit, vykoupat, učesat, obléknout. Denisa Bažantová by chtěla svým svěřencům nabídnout víc, ale nestíhá. „Nemůžu se s nimi bavit. Nemůžu si pořádně hrát, malovat si s nimi. V jedné to nejde,“ ujistila Denisa Bažantová, pečovatelka Ústavu sociální péče Háj u Duchcova.

Nový plán ústeckého kraje počítá s tím, že dosavadní nezaměstnaní najdou práci právě v podobných zařízeních. V ústavech, školách nebo knihovnách. „Těch, kteří by ty služby potřebovali, je čím dál více. Myslím, že by to smysl mělo,“ uvedl člen zastupitelstva Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) a hejtmanka kraje Jana Vaňhová (ČSSD) doplnila: „S rukama v klíně sedí každý. My však chceme pracovat pro to, aby nezaměstnanost v Ústeckém kraji byla nižší.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Hejtmanka říká: když stát zaplatí víc ošetřovatelů a pečovatelů, jenom na tom vydělá. „Nezaměstnaný doma stát přijde na 120 tisíc ročně, zatímco člověk, který v tomto projektu dostane práci, přijde na nějakých 108 až 110 tisíc,“ potvrdil ředitel Ústavu sociální péče Háj u Duchcova Oldřich Malý.

Opoziční krajští zastupitelé ale novému plánu příliš šancí nedávají. Evropské peníze, které hejtmanka na nový projekt chce, podle nich získat lze. Ale jen pro začátek. „Myslím si, že to je jenom zbožné přání. Finanční zdroje, pakliže budou, tak budou velmi omezené,“ prohlásila krajská zastupitelka Hana Jeníčková (Severočeši.cz) a zastupitel za ODS Vladislav Raška dodal: „Já se domnívám, že to není cesta.“

Ústecká hejtmanka se ale svého plánu nevzdává. Podle ní se stát nemůže o nezaměstnané starat jen tak, že jim bude vyplácet dávky.