Slezské muzeum se představuje v novém kabátě

Opava - Nejstarší muzeum v českých zemích se otevírá návštěvníkům v nové podobě. Rekonstrukce Slezského zemského muzea v Opavě trvala půldruhého roku. Za 100 milionů korun vznikl moderní pohled na dějiny Slezska.

Poslední úpravy v předvečer znovuotevření patřily detailům, předtím ale budova prošla velkou proměnou. Ze dvou podlaží jsou čtyři, na střechu budovy z konce 19. století se vrátili Pegasové a socha Génia. Na návštěvníky netrpělivě čeká i personál. Neví, jak lidé přijmou návrat ke kořenům muzejnictví - místo obrazovek teď nabízí více exponátů. „Sázíme na autentické sbírkové předměty, na originály, které opravdu pocházejí z konkrétního prostředí,“ říká ředitel muzea Antonín Šimčík.

Model plísně na drobku rohlíku s makovým zrnkem
Zdroj: ČT24

Původně vlhké sklepy oživil například největší český vycpaný medvěd nebo model plísně na rohlíku i se zrnkem máku. Ani dějiny Slezska nemají nudit, provázejí jimi dobové předměty. A muzejníci mysleli i na nejmladší návštěvníky. Muzeum nabídne imitaci jeskyně pouze pro děti. S umělými netopýry a údajně slezskými jeskynními malbami. Nejvzácnější exponát, meč posledního Přemyslovce z opavské větve Valentina Hrbatého, zapůjčilo pouze na týden muzeum v polské Ratiboři.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)