Už zase se pochoduje do Prčic

Praha - Tisíce lidí vyrazily ráno na 47. ročník tradičního pochodu Praha - Prčice. Letošního ročníku se zúčastnilo přes 21 tisíc lidí, což je nejvíc za posledních 27 let. Organizátoři připravili víc než dvacet tras pro turisty a cykloturisty. Svou vlastní trasu ale mají třeba i vozíčkáři nebo děti. Na původní a zároveň nejdelší sedmdesátikilometrovou túru z Prahy do Prčic vyrazili zájemci už v pět hodin ráno.

Nejdelší trasu zdolávají pěší už od roku 1966, tehdy ji absolvovalo necelých 500 turistů, hlavně recesisti. Postupně pořadatelé přidávali méně náročné cesty. V posledních letech mají svoje vlastní trasy i cyklisté. 

Nejdelší Trasu Karla Kulleho, začínající v Praze na stanici metra Háje, se dnes rozhodlo absolvovat 446 lidí. Nejvíce se ale lidé vydávali na takzvanou dětskou trasu dlouhou 23 kilometrů. Mírně letos přibylo i vozíčkářů, pro ně organizátoři připravili 13kilometrovou trasu. Cyklisté měli k dispozici své čtyři trasy v délce 52 až 76 kilometrů.

Pochod se stal masovou akcí zejména na přelomu 70. a 80. let. Po revoluci zájem ze strany veřejnosti upadal. V posledních deseti letech se účast pohybovala v rozmezí kolem 20 tisíc lidí. Historicky nejmasovější ročník pochodu se uskutečnil v roce 1981, kdy krajinou středních Čech procházelo na 35 tisíc lidí.