Dvě žirafí mláďata se narodila v pražské zoo během jedné noci

Praha – Pražská zoologická zahrada se během jediné noci dočkala hned dvou žirafích přírůstků. Večer porodila žirafa Diana, nad ránem ji pak následovala Kleopatra. Porod obou zkušených samic proběhl bez komplikací. Obě mláďata jsou samičky, jde o 73. a 74. mládě žirafy Rothschildovy narozené v pražské zoologické zahradě. Mláďata i jejich matky budou v prvních dnech oddělené od zbytku skupiny. Poté je chovatelé spojí dohromady a v pavilonu Africký dům je budou moci obdivovat první návštěvníci. V letošním roce se v Zoo Praha narodila celkem čtyři žirafí mláďata.

Žirafa Diana začala rodit v pátek v podvečer. Porod proběhl hladce, malá žirafka přišla na svět v půl osmé. Kolem páté hodiny ranní pak porodila Kleopatra, nejstarší samice ve skupině pražských žiraf. U Diany šlo o čtvrtý porod, u Kleopatry už o desátý. Obě mláďata jsou v pořádku, už se postavila na nohy a pijí mléko od svých matek. Váží odhadem zhruba 70 kilogramů a měří 170–180 centimetrů.  Otcem malých žirafek je samec Johan.

Žirafy se často synchronizují v říji

Žirafí samice v Zoo Praha rodí obvykle ve velice krátkém časovém odstupu. Příčin je podle kurátora kopytníků Jana Marka hned několik. „Žirafí samice se mohou v říji synchronizovat podobně jako jiné druhy stádových zvířat, aby bylo v jednom období více mláďat a ta měla větší šanci, že uniknou pozornosti predátorů. Může to však být také důsledkem určité vizuální stimulace v porodních boxech,“ dodává.

Žirafí březost trvá i 14 měsíců, takže několik dnů v jejím závěru nehraje velkou roli. Samici Kleopatru podle Marka očividně porod Diany vybudil. „Když viděla Dianu, začala Klea okamžitě zvedat ocas, přešlapovat a byla nervózní, mysleli jsme si, že k porodu dojde,“ říká ještě Marek. Také předchozí porody Kleopatry a Diany se odehrály v relativně malém odstupu 14 dnů.