Nebe nad Hradcem Králové pročesávají motorové vážky

Hradec Králové – Zhruba stovka vrtulníků poutá pohledy návštěvníků k nebi nad Hradcem Králové při dvoudenní Helicoptershow 2012. Piloti se sjeli z Evropy i zámoří. Pořadatelé považují přehlídku za největší svého druhu ve střední i východní části kontinentu. Mezi největší divácké atrakce patřil hromadný start deseti vrtulníků. Na letiště zamířilo na 15 tisíc lidí.

Levnější létací stroje určené spíše pro zábavu přijdou zhruba na milion a půl, mašiny sloužící profesionálům už se čítají kolem 120 milionů. Organizátoři sehráli pro diváky hrozivou dopravní nehodu.

„Je to show, ale popravdě nácviky, které provádíme, nám velmi pomáhají. Když se pak potkáme, jako například předloni na povodních, máme výhodu, že jsme se poznali už dřív a že víme, jak daleko od sebe s vrtulníky můžeme…,“ dává nahlédnout do praxe pilot vrtulníku Daniel Tuček. Během letecké přehlídky ale došlo i ke skutečnému zásahu, jeden z vrtulníků musel odletět k dopravní nehodě na Jičínsko.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Novinkou v roce 2012 je mezinárodní letecká výstava zaměřená na vrtulníkovou techniku. V rámci akce se mimo jiné koná zasedání Parlamentního podvýboru pro vědu, výzkum, letectví a kosmonautiku na téma Provoz Letecké záchranné služby (LZS) v České republice a okolních státech.