Brněnská muzejní noc lákala i přes vstupné

Brno - Některé galerie, muzea a památky zůstaly včera v Brně otevřené i po setmění. Tradiční muzejní noc přilákala tisíce lidí. Brněnské kulturní instituce vybíraly od návštěvníků symbolické vstupné. Zájemci se tak za malý poplatek podívali třeba do brněnského planetária, špilberských kasemat nebo Mendelova muzea.

Symbolický poplatek museli zaplatit také návštěvníci hradu Špilberk – pokud chtěli nahlédnout do interiérů – venkovní program na nádvoří byl i letos zdarma. Většina návštěvníků ale byla shovívavá a symbolické vstupné přijala jako samozřejmost. 

Vstupné zavedlo například i Moravské zemské muzeum. Za 20 korun si zájemci kupovali pásku na ruku, která je oprávnila k návštěvě pěti brněnských budov muzea. „Prodali jsme jich přibližně 10 tisíc,“ uvedla mluvčí muzea Eva Pánková. 

Zdarma si lidé prohlédli všechny tři paláce Moravské galerie, ty přilákaly až 30 tisíc návštěvníků. Hvězdárnu a planetárium Brno na Kraví hoře prakticky celý večer obtáčela fronta lidí. Chtěli si prohlédnout stavbu, která nedávno prodělala velkou rekonstrukci. Prohlídková trasa však měla omezenou kapacitu. Velké fronty se podobně jako v minulých letech tvořily také v Technickém muzeu, a to i přesto, že lidé tam museli platit vstupné. 

Kulturní instituce se shodují na tom, že množství lidí, kteří navštíví muzea a galerie během muzejní noci, je mnohdy až neúnosné a návštěvníci tak nemají dostatek komfortu na to, aby si expozice prohlédli. Například loni se muzejní noci v Brně zúčastnilo přes 40 tisíc lidí.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)