Muž rozebíral granát, nepřežil

Červený Hrádek (Plzeňsko) – Třiatřicetiletý muž zemřel v Červeném Hrádku u Plzně, když ve sklepě svého domu rozebíral minometný granát z druhé světové války. V objektu je munice více, a proto hasiči evakuovali okolní domy, na místo se dostavil policejní pyrotechnik. Prostor kolem objektu je asi do padesáti metrů obehnán policejní páskou, za níž stojí desítky zvědavců. Na místě je přes deset vozidel hasičů a policistů.

„Jde o jednopatrový rodinný domek v řadě, v němž byla pouze jedna osoba. Ostatní tři domy jsme vystěhovali kvůli bezpečnosti,“ uvedl řídicí důstojník. V domě po výbuchu zahořely dveře a části sklepa, tento menší požár už hasiči zlikvidovali.

Podle policejní mluvčí Jany Tomkové byl mrtvý muž sběratelem munice. „Na místě je pyrotechnik a psycholog,“ řekla. Podle informací hasičského důstojníka už k domu přijela také žena mrtvého muže, jejich malé dítě tam není. Policisté prohledávají dům i zahradu.

Hasiči budou na místě ještě minimálně čtyři hodiny, podle důstojníka odjeli s ohledem na bezpečnost s technikou dále od domu. „Jsou tu určitě desítky kusů munice, některá je nevybuchlá. Část nábojů dokonce ležela na zahradě nedaleko dětských hraček,“ uvedl velitel hasičů.

Podle něj objevili policisté v domě tři umělohmotné přepravky plné nábojů a další ve skříni. Na místo míří speciální pyrotechnický vůz z Liberce, který bude nalezenou munici převážet k likvidaci. Hasiči měli událost hlášenu jako výbuch plynového kotle, teprve na místě zjistili, že explodoval granát.

Starosta plzeňské části Doubravka Michal Chalupný, pod níž Červený Hrádek patří, novinářům řekl, že zvažuje, zda nebude nutné evakuaci ještě rozšířit. Vůbec prý netušil, že tam bydlí člověk, jenž takovou munici přechovává. Podle některých místních údajně muž pracoval v armádě, podle sousedů byl v domě zhruba před půl rokem menší požár a prý tam došlo také k výbuchům. Starosta zatím neví, za jak dlouho se budou moci evakuovaní lidé vrátit do svých domovů.