Bude mít Ostrava Krylovu ulici?

Ostrava - Jak se bude jmenovat náměstí v nové ostravské části Karolina? To je jádro komunálního sporu. Starosta ostravského centrálního obvodu ho chce nazvat po Karlu Krylovi. Další politici a úředníci jsou ale proti a sázejí spíš na průmyslovou minulost místa.

V Ostravě vznikly jeho nejslavnější skladby, v Ostravě se z Karla Kryla stal známý písničkář. Zazářil na konci 60. let. V rozhlasovém studiu nahrál své nejslavnější texty a účinkoval i v kultovním divadle Waterloo. Pak Karel Kryl emigroval a jeho čtyři ostravští přátelé šli do vězení za hanobení státu. Osud zpěváka inspiroval starostu ostravského obvodu Jiřího Havlíčka. Pojmenovat po Karlu Krylovi náměstí je podle něj logické. „Karel Kryl je určitým symbolem svobody a vzdoru proti totalitě, tak jsme si řekli, že by to bylo vhodné, ho připomenout,“ vysvětluje starosta obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jiří Havlíček. 

Nápad má ale víc odpůrců než příznivců. Většina těch, co rozhodují o jménu náměstí, dává před Krylem přednost stopadesátileté průmyslové minulosti Karoliny. „Proti Karlu Krylovi nemám ani to nejmenší, ale bohužel se nám to do koncepce nové Karoliny nehodí, protože to nemá souvislost s těžařskou historií tohoto města,“ zdůrazňuje předsedkyně muzejní a letopisecké komise Zlatuše Klenková. „Myslím si, že v Ostravě náměstí Karla Kryla rozhodně ano, ale tam bych ho nedávala,“ domnívá se ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová. 

„Šumná“ - neboli „krásná“ – ostravský výraz, který proslavil David Vávra v cyklu Šumná města. Tak by se mohla jmenovat i krátká ulička v budovaném obytném komplexu na Karolině. O Šumné ulici a náměstí Karla Kryla bude ještě hlasovat obvodní i městské zastupitelstvo. Jasno bude do prázdnin. Mezi Ostravany už také koluje recesistický návrh na pojmenování hlavní ulice na Karolině - „Obětem Fukušimy“. V narážce na přezdívku, kterou si díky podobě s jadernou elektrárnou vysloužilo tamní nákupní centrum.

Reportáž Markéty Pilařové (zdroj: ČT24)