Praha vybere nájemníky do bytů, které jim pak prodá

Praha – Asi 170 volných městských bytů v Praze chce magistrát prodat. Nejprve je však pronajme, kritériem bude nejvyšší nabídka za první nájemné. Jedná se především o byty v panelových domech na Barrandově a Černém Mostě. O způsobu prodeje prázndných bytů rozhodla městská rada stejně jako o prodeji dalších tří tisíc bytů, které již své nájemníky mají.

Nájemníky pro prázdné městské byty vybere pražský magistrát ve výběrovém řízení. Postupně je vypíše podle čtyř etap privatizace, nejprve nabídne bydlení na barrandovském sídlišti. „Půjde o otevřené výběrové řízení, kde rozhodující bude jediné kritérium, a to výše nabídky nájmu za první měsíc. V dalších měsících už bude nájemník platit nájemné standardní podle lokality a nemovitosti. Nájemní smlouva bude uzavřena na dobu neurčitou, podmínkou účasti v soutěži bude složení padesátitisícové kauce,“ upřesnil pravidla primátorský náměstek Ivan Kabický (ODS). V rámci jednoho domu budou moci zájemci podat přihlášku pouze na jeden byt. Naopak radní vyřadili podmínku, že zájemce nesmí mít jiný nájemní vztah.

Praha chce nájemníkům prodat především byty v panelových domech na Barrandově a Černém Mostě, které byly postaveny v 80. a 90. letech minulého století. Výtěžek, který by mohl činit asi čtyři miliardy korun, chce investovat do sociálního bydlení. Praha chce prodávat především celé domy, a to bytovým družstvům, které si jejich obyvatelé založí. Pokud nájemníci nebudou chtít dům koupit, zůstane v majetku města.

Praha vlastní asi 10 900 bytů v 616 domech. Celkem 4 265 z nich ale nesmí prodat, protože na jejich výstavbu v minulosti čerpala státní dotace.