Aktivista podal žalobu na dostavbu dálnice D8

Lovosice - Aktivista podal žalobu na dostavbu dálnice D8. Námitky se netýkají obsahu, ale procesu vydání stavebního povolení lovosickým stavebním úřadem. Dostavba posledního necelých 13 kilometrů dlouhého úseku začala 9. května. Projekt za 12 miliard korun zbrzdily zejména spory úředníků a ekologů. Při prvním zahájení stavby v roce 2007 se hovořilo o dokončení do roku 2010, teď je aktuální přelom let 2014 a 2015.

„Nemohu vyloučit, že soud nějakou procesní chybu v postupu lovosického stavebního úřadu nezjistí. Na druhou stranu ovšem již několik posledních našich rozhodnutí vydaných po zrušení původního územního rozhodnutí odvolací orgán ani soud pro chybu nezrušil,“ uvedl vedoucí úřadu Petr Soldon s tím, že žalobu čekal.

Úsek přes České středohoří je poslední, který zbývá na dálnici z Prahy do Podkrušnohoří a do severního Německa postavit. Část trasy se začala stavět už v roce 2007, z ní je ale hotový jen 3,7 kilometru dlouhý úsek z Lovosic k obci Bílinka. Ten ale měl také problémy se stavebním povolením, protože na něm vyrostl jiný most, než jaký povolovala dokumentace.