Středočeský kraj stáhl výpovědi autobusovým dopravcům

Praha – Radní Středočeského kraje vzali zpět výpovědi autobusovým dopravcům, které dopravci dostali za vlády bývalého hejtmana Davida Ratha. Tendry na nové dopravce byly pozastaveny, protože je nelze stihnout do konce volebního období. Rathovy zásahy do středočeské autobusové dopravy kritizovala opozice - podle ní hrozil kolaps veřejné dopravy. „Tím, že jsme vzali zpět výpovědi, jsme se dostali do situace, že máme komplexně zajištěnou autobusovou dopravu ve Středočeském kraji,“ tvrdí hejtmanův náměstek pro dopravu Robin Povšík.

Povšík už před časem řekl, že s dopravci v poslední době jednal pouze Rath, kterého teď policie viní z přijetí úplatku. Rada podle Povšíka tendry neruší, ale chce je podrobit zkoumání, protože nemá přesné informace o tom, v jaké jsou fázi. „Zároveň deklarujeme, že se úplně nevzdáváme myšlenky výběrového řízení,“ uvedl. Je to ale podle něj úkol pro příští krajskou vládu.

Média v minulosti spekulovala o vyhrocených vztazích mezi Povšíkem a Rathem. Ukázalo se například, že smlouvy s dopravci nepodepisuje náměstek pro dopravu, ale hejtman. Povšíkovi údajně vadilo i to, v jaké míře Rath prosadil v kraji rušení autobusových spojů. Hejtman v minulosti tvrdil, že se svým náměstkem nemá spor, pouze prý za něj musel plnit některé úkoly.