Na ženu se na krajském úřadě v Hradci zřítil kus stropu

Hradec Králové - Jednu reklamaci za druhou posílá Královéhradecký kraj firmě Skanska, která pro něj stavěla budovu úřadu. Posledním případem, který navíc provází zranění, je spadlá omítka v jednacím sále. Zřítila se ze stropu přímo na jednu z účastnic semináře. Úřad je v provozu necelých pět let. O jeho stavbě rozhodlo minulé vedení kraje, záruční doba na celou stavbu končí letos v říjnu.

Asi čtyřicet hostů se v sále krajského úřadu účastnilo semináře o sociálním bydlení. „Zničehonic se sesunul strop, přibližně dva metry v průměru. Já jsem měl štěstí, zasáhlo mi to jen ruku, ale mojí kolegyni to spadlo přímo na hlavu,“ popisuje událost jeden z jejích účastníků Čestmír Horký. Žena, kterou se zraněním hlavy a páteře odvezla do nemocnice sanitka záchranářů, mluvit s novináři nechtěla. Zůstává v domácím léčení.

Soupis reklamací, které už kraj firmě Skanska poslal, obsahuje téměř tisíc položek. Skanska se ženě zraněné omítkou omluvila a začala s opravou. „Udělali jsme ještě ten den prohlídku všech místností nové části úřadu, kde je na stropech omítka, a domluvili jsme se s vedením úřadu, že v těchto místnostech nainstalujeme stropní sádrokartonové podhledy,“ potvrdila mluvčí Skansky Lucie Nováková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Vloni musela Skanska opravit na nádvoří před úřadem izolace. Do budovy silně zatékalo. Když venku zapršelo, v kancelářích, sálech a garážích v suterénu to vypadalo jako na děravé lodi. Oprava trvala několik měsíců. „Po dodavateli požadujeme okamžité prověření celkového stavu budovy a nezávislý posudek, který bude garantovat, že se nic takového nebude opakovat,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Podle vicehejtmana Dernera byla stavba úřadu předražená. Kraj za ni ve splátkách za dvacet let zaplatí miliardu a 900 milionů korun. Už také uhradil pokutu osm set tisíc korun antimonopolnímu úřadu za nezákonný průběh soutěže na dodavatele nábytku.