Modernizaci D1 hrozí další odklad, odvolal se provozovatel motorestu

Šternov (Benešovsko) – Provozovatel motorestu U Rybiček Lukáš Zajíček, jehož podnik stojí u dálnice D1, se odvolal proti stavebnímu povolení na modernizaci autostrády. Podle Zajíčkova právníka Michala Bernarda hrozí restauraci na 42. kilometru ve směru na Prahu po rekonstrukci dálnice zánik.

Ačkoli má Lukáš Zajíček nájemní smlouvu na odpočívadlo až do roku 2046, Ředitelství silnic a dálnic ji chce kvůli krátkému odbočovacímu a připojovacímu pruhu a malé parkovací kapacitě zavřít. „Před půl rokem na nás udeřilo Ředitelství silnic a dálnic, že končíme. Od té doby nám nejsou schopni říci nic konkrétnějšího, i když je neustále urgujeme. Na naše návrhy a znalecké posudky nikdo nereaguje, byť nám dřívější ředitel Poruba sliboval jasné stanovisko do konce dubna,“ uvedl provozovatel motorestu.

Zajíčkovi – a stejně tak i ministerstvo vnitra – navrhovali při rekonstrukci prodloužit odbočovací pruh před odpočívadlem U Rybiček. Ministerstvo dopravy ale o ničem podobném neuvažuje, ačkoli ve stávající podobě odbočení už nesplňuje technické normy. Mluvčí ŘSD Martina Vápeníková uvedla, že vzhledem k nízké kapacitě parkoviště na odpočívadle se prodloužení odbočovacího pruhu nevyplatí. Výsledkem sporu však je odvolání a možné zdržení začátku modernizace.

Svým odvoláním proti stavebnímu povolení na modernizaci přilehlého úseku dálnice chce dosáhnout odkladu zahájení prací a přezkoumání svého případu. „Vydané stavební povolení považujeme za nezákonné. V průběhu stavebního řízení jsme jasně deklarovali, jaké jsou naše požadavky na ochranu investic pana Zajíčka a jeho rodiny. Naše námitky však byly zamítnuty,“ uvedl právník Michal Bernard. Stavba nemůže začít, dokud o odvolání pravomocně nerozhodne ministr dopravy.

Součástí modernizace D1 má být podle Lukáše Zajíčka zrušení vyššího množství odpočívadel. „Máme jasné signály, že plánovaným zavřením naší odpočívky to nekončí. Na řadě jsou další. Vedle odvolání jsme sepsali též petici za zachování odpočívky Brtnice, kterou během tří dnů podepsalo téměř tisíc lidí,“ řekl. Na dálnici je přitom podle něj už dnes nedostatek odstavných míst a ploch k odpočinku zejména pro řidiče nákladních automobilů.