Praha zastavila přípravu územního plánu, vznikne docela nový

Praha – Územní rozvoj Prahy se nadále bude řídit docela novým, tzv. metropolitním plánem. Městská rada dnes na druhý pokus zastavila přípravu dosavadního územního plánu, její rozhodnutí ještě ve čtvrtek projedná zastupitelstvo. Vedení města chce, aby byl metropolitní plán méně podrobný, nebude tak nabízet podobný prostor pro korupci jako starý územní plán.

Současný plán zobrazuje město v měřítku 1:10 000. Jeho nástupce bude zpracován v měřítku 1:25 000, má být jednodušší a stabilnější, stanoví jen maximální zátěž území. Nebude se tak podrobně zabývat místy, která jsou stabilizovaná. Naopak problematická nebo nedořešená místa rozpracuje podrobněji.

Díky menší podrobnosti ve stabilizovaných oblastech se bude metropolitní plán měnit méně než dosavadní územní plán. Podle primátorského náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09) tak bude při přípravě změn méně prostoru ke korupci.

Cílem metropolitního plánu má být mimo jiné omezení rozrůstání města do šířky, ochrana nezastavitelných ploch a návrat bydlení do centra města.

Vydáno pod