Dostihový spolek zaplatil statisíce za mrtvou klisnu

Pardubice - Pardubický Dostihový spolek zaplatil za smrt koně. V roce 2008 se totiž při dostizích vážně zranila klisna Inkasentka a později musela být utracena. Konkrétní částku za mimosoudní vyrovnání pořadatel dostihů i majitel koní tají.

Před čtyřmi lety klisna Inkasentka během dostihů ztratila jezdce a při pobíhání po závodišti narazila mimo trasu dostihu do zábradlí na mostku. Způsobila si hlubokou tržnou ránu, navíc si utrhla kyčelní kloub a musela být utracena. Majitel šestileté Inkasentky Hubert Žďárský požadoval náhradu 760 tisíc korun. 

Pardubický krajský soud už v roce 2010 rozhodl, že pořadatel dostihů porušil zákon na ochranu zvířat proti týrání. To dostihový spolek dlouho odmítal a spor pokračoval dál. Až letos přistoupil nečekaně k mimosoudnímu vyrovnání. „Částka byla uhrazena na základě třístranné dohody pojišťovnou,“ potvrdila pověřená ředitelka Dostihového spolku Hana Jeníková. Jakou konkrétní částku za smrt koně Česká pojišťovna nakonec zaplatila, všechny zúčastněné strany tají. Podle předsedy představenstva Dostihového spolku Vladimíra Tlučhoře byla výsledná suma nakonec nižší. „Došlo ke kompromisu, původně požadovaná částka se snížila,“ uvedl.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Zábradlí, o které se kůň zranil, poté pracovníci hipodromu zahnuli tak, aby další podobné smrti předešli a další nebezpečná místa upravili. „Nedostatky na dostihové dráze jsou odstraněny a nadále pracujeme na tom, aby dráha byla čím dál tím kvalitnější a bezpečnější pro koně i jezdce,“ řekla mluvčí spolku Kateřina Nohavová. Od tragické události Krajská veterinární správa závodiště, na kterém se běhá i tuzemský nejslavnější dostih Velká pardubická, každý rok kontroluje. 

Celý spor byl u nás ojedinělý. Koně totiž obvykle závodí na riziko svých majitelů. Díky mimosoudní dohodě bylo soudní jednání o náhradu škody plánované na úterý zrušeno. „Tím je celá věc uzavřena,“ uvedl Žďárský.