V Plzni se bojí dopadů stavby nové silnice

Plzeň - Už dvanáct let se obyvatelé plzeňské části Roudná brání plánu radnice postavit přes jejich čtvrť silnici. A dnes měli poslední šanci své připomínky prosadit na veřejném projednávání vlivu stavby na životní prostředí. Silnice má ulevit dopravě z hustě osídleného Lochotína do centra města. Podle Roudenských se tím ale v jejich čtvrti neúnosně zhorší kvalita ovzduší.

Karlovarskou třídou v Plzni projede každý všední den 50 tisíc aut. Vyhnout se jí nedá, protože jde o jedinou spojnici mezi severním předměstím a centrem. „Severní předměstí je největším městským obvodem. Žije v něm přes padesát tisíc obyvatel,“ potvrzuje náměstek primátora pro oblast dopravy a správy majetku města Miloslav Šimák.

Nová silnice, kterou město už dvanáct let prosazuje, by měla dopravní situaci vyřešit. Jenže podle obyvatel Roudné na jejich úkor. Povede od areálu fakultní nemocnice do Štruncových sadů. „Tahle komunikace navyšuje hluk, emise a je problematická i z hlediska povodně,“ kritizuje Pavel Denk z občanského sdružení Za zachování Roudné a jejího okolí.

Krajský úřad se vlivem stavby na životní prostředí zabývá už potřetí. Město muselo návrhy přepracovat a vypořádat se s připomínkami obyvatel Roudné i hygieny. Došlo ke korekci trasy a změně protihlukových opatření.

Všechno nasvědčuje tomu, že tentokrát projekt dostane zelenou. Dnešní veřejné projednávání bylo podle odpůrců stavby už jen formalita. Vzdát se ale nehodlají. „Hlavní pozemek je můj a jsem rozhodnutá nepřistoupit na vykupování,“ říká Jaroslava Zwikelová.

Město ale na svých plánech nehodlá nic měnit a kvůli pozemkům uvažuje i o vyvlastňování. Definitivní stanovisko k posudku vlivu stavby na životní prostředí má krajský úřad zveřejnit do 24. června.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)