Putování z Ravensbrücku má připomenout osud lidických žen

Nový Bor - Čtrnáct dní strávila na cestě z bývalého koncentračního tábora Ravensbrück Milena Městecká. Chce připomenout pochody smrti, při kterých po druhé světové válce zahynuly tisíce Židů. Vybrala si stejnou trasu, kterou před sedmašedesáti lety prošly lidické ženy. Těm se tehdy podařilo z pochodu smrti utéct a dojít až do Nového Boru, kde potkaly první československé vojáky.

Cesta lidických žen z koncentračního tábora Ravensbrück začala stejně jako pro dalších 25 tisíc spoluvězňů pochodem smrti. Kdo kvůli hladu a žízni nestíhal tempo, toho stráže bez milosti zastřelili. Pětici lidických žen se ale podařilo utéct.

Z Ravensbrücku nakonec došly až do Nového Boru, kde narazily na první československé vojáky. A 67 let po válce tu ukončila svou cestu i Milena Městecká. Trvala jí čtrnáct dní. „Strašně moc věřím, že to má, ta myšlenka, sílu a že to osloví i jiné lidi. Že bude víc těch, kteří si uvědomí, jak to tehdy bylo těžké,“ doufá Městecká.

Lidickým ženám trvala cesta 26 dní. To nejhorší je ale teprve čekalo. Až v Novém Boru se totiž dozvěděly, že se nemají ke komu a kam vracet, protože Lidice byly vyhlazeny.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)