Hrádek odstraňuje povodňové škody

Liberec - Opravy po bleskových povodních ze srpna 2010 v Hrádku nad Nisou na Liberecku jsou zhruba v polovině. Na podzim mají skončit. Voda tam napáchala škody za skoro čtvrt miliardy korun, a to hlavně na silnicích, mostech, ale i nedaleké rekreační nádrži Kristýna.

Šest mostů a lávek poškodila předloni v Hrádku nad Nisou blesková povodeň. Opravy jsou teď v půlce. Třeba v místní části Loučná mají novou lávku pro pěší. Oproti té původní je vyšší a nemá uprostřed pilíř, o který by se zachytávaly naplaveniny. „Ta původní lávka při povodni vytvořila špunt a ucpala řeku. Nisa tady byla široká téměř kilometr. Nová lávka má větší rozpětí, takže by se to již nemělo opakovat,“ uvádí starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta. „Když došlo k těm povodním a přišli jsme o lávku, tak jsme to museli objíždět. Díky nové lávce to budou mít lidi kratší,“ říká jeden z obyvatel Hrádku nad Nisou.  

Opravená je už i hráz rekreační nádrže Kristýna a cyklostezka, která tudy vede do Polska a Německa. „Po povodni tu to vypadalo špatně. Teď je to skvělé,“ pochvaluje si jedna z cyklistek. „Je pravda, že nádrž Kristýna dostala velkou ránu, škody se odhadovaly na deset milionů korun,“ připomíná místostarosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.

V centru Hrádku se ještě opravuje. Rekonstrukce silnic a chodníků skončí v září. „Čekají nás asi dva kilometry vozovek a kilometr chodníků,“ vypočítává Martin Půta.  

Hrádek patřil mezi nejpostiženější města bleskovou povodní. Jen na obecním majetku se škoda vyšplhala přes dvě stě dvacet milionů korun. Ceny oprav se podařilo vysoutěžit za sto třicet tři milionů. Už teď město shání peníze na protipovodňová opatření, která mají podobným škodám v budoucnu zabránit. Práce na projektu za dvacet osm milionů korun začnou příští rok.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)