Drahý benzin nahnal lidi zpět do vlaků a autobusů

Liberec - Lidé se vracejí k veřejné dopravě. Konkrétně v Libereckém kraji letos ve vlacích a autobusech přibylo podle posledních statistik 15 procent cestujících. Není za tím jen drahý benzin a nafta, ale také větší množství spojů a nových vlaků v regionu.

Například ve vlacích do Hrádku nad Nisou cestuje meziročně o 35 procent lidí víc, do Frýdlantu a Tanvaldu o 20 procent. „Je to obecný trend, loni jsme oproti roku 2010 přepravili o tři miliony cestujících více,“ potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík. V mnoha případech je cesta vlakem v porovnání s autem rychlejší a přitom levnější.

Krajský koordinátor dopravy má pro nárůst počtu cestujících více vysvětlení. Ceny benzinu i nafty poslední dobou přepisovaly rekordy, předplatné jízdné ale nezdražilo. „Veřejná doprava se začíná vyplácet více než individuální doprava, ten dvaceti nebo třicetiprocentní nárůst ceny benzinu je tam znát,“ myslí si Jiří Hruboň ze společnosti KORID LK, která dopravu v kraji organizuje.

Lidé si také zvykli, že sice musejí častěji přestupovat, ale mají více možností spojení a větší komfort cestování. Dopravci nakoupili nové soupravy a vlaky teď jezdí v jasných a pravidelných intervalech.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)