Koncentrační tábor v centru Prahy připomíná nacistickou mstu za Heydricha

Praha – Maketa nacistického koncentračního tábora, která vyrostla v centru Prahy, je ode dneška přístupná veřejnosti. Návštěvníky uvnitř nečeká smrt, ale příběhy lidí, kteří se ocitli ve skutečných nacistických táborech proto, že pomáhali parašutistům, kteří odstranili Reinharda Heydricha – nebo si to o nich nacisté mysleli. Neobvyklou expozici připravilo sdružení Post Bellum společně s Ústavem pro studium totalitních režimů, pražským magistrátem a městskou částí Praha 2.

Koncentrační tábor o rozloze 40 krát 11 metrů stojí na největším pražském náměstí, svojí rozlohou se však neblíží ani terezínské Malé pevnosti, natožpak samotnému Terezínu nebo třeba osvětimským táborům. Přesto jeho tvůrci věří, že hrůzný duch, který dodnes přetrvává ve zdech a plotech někdejších „továren na smrt“, dýchne i na návštěvníky pražské expozice.

„Snažíme se evokovat stísněnou depresivní atmosféru. Člověk, který navštíví tuto expozici, vstoupí do tábora skrz bránu s typickým nápisem Arbeit macht frei, nad branou bude nacistická orlice třímající “haknkrojc„. Návštěvník vstoupí do úzké uličky, kterou budou lemovat ostnaté dráty a tato ulička ho provede lágrem do tří baráků,“ popsal tábor ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Táborové baráky ukrývají vzpomínky lidí spojených s atentátem na Reinharda Heydricha a následujícími událostmi. Expozice je multimediální, některé příběhy je proto možné poslechnout si, z tlampačů v táboře navíc bude slyšet záznam vysílání protektorátního rozhlasu. „Poslední místo bude náměstíčko, kde chceme návštěvníkům ukázat tváře lidí, kteří byli popraveni 24. října 1942,“ dodal ředitel Kroupa s odkazem na hromadnou popravu 254 lidí v Mauthausenu – příbuzných parašutistů, kteří Heydricha odstranili, a dalších s nimi spojených.

Výstava v maketě koncentračního tábora na Karlově náměstí v Praze bude otevřena do 18. června.

Rozhovor s Mikulášem Kroupou a Michalem Šmídem (zdroj: ČT24)