ROP Severozápad ovládá korupce, tvrdí opoziční politik

Ústí nad Labem – Vedení dotačního úřadu Regionálního operačního programu Severozápad je prolezlé korupcí. Tvrdí to nyní již bývalý úředník a severočeský regionální opoziční politik Leo Steiner (KDU-ČSL). Na úterní poradě vedení úřadu oznámil, že ví o případech korupce a klientelismu ve vedení a spolupracuje s policií. Poté svůj post opustil. O Steinerově vystoupení informoval server Aktuálně.cz, informaci potvrdil také ředitel úřadu Pavel Markvart. Odmítl však, že by obvinění byla pravdivá a považuje je za součást předvolebního boje v kraji.

Na úterní poradu vedení dotačního úřadu ROP Severozápad přinesl Leo Steiner prezentaci, kde na příkladu rekonstrukce silnice mezi Louny a Ročovem popisoval způsob rozdělování dotací, které je ovlivněno korupcí a klientelismem vůči stranám vládnoucím kraji. Silnice byla podle prezentace, na kterou upozornil web Aktuálně.cz, třikrát předražená.

Steiner tvrdí, že projekt, z části placený z bruselské kasy, prošel až po zásahu hetjmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové (ČSSD). „Ano, pod tou žádostí byla podepsána paní hejtmanka,“ poznamenal bývalý úředník. Sociálně demokratická politička obvinění rezolutně odmítá, dokonce se chce proti němu bránit soudní cestou.

Pavel Markvart, který vede dotační úřad poté, co policie zatkla jeho předchůdce Petra Kušnierze, potvrdil, že Steiner na poradě vystoupil. „Jeho prohlášení se v naprosté většině nezakládají na pravdě, nejspíš jde o politické důvody a snahu pošpinit. Některé věci, které říkal, jsou úplně účelové, možná vedené tím, že se angažuje v nějakém hnutí,“ uvedl ředitel Markvart. Dodal, že úřad podá trestní oznámení pro pomluvu. Později vedení úřadu oznámilo, že považuje Steinerovo vystoupení za součást politického boje.

Mluvčí dotačního úřadu Marcela Klíchová o sdružení PRO kraj:

„Toto hnutí patří k samozvaným bojovníkům proti korupci, kteří se snaží využít současnou politickou poptávku a bez sebemenších důkazů očerňují veškerou práci úřadu.“

Podezřelé zakázky v Ústeckém kraji podle Steinera
Zdroj: ČT24

Leo Steiner působil jako ředitel odboru na úřadu, který přiděluje evropské dotace projektům v Ústeckém a Karlovarském kraji. Současně vede ústeckou krajskou organizaci KDU-ČSL, která se zapojila do regionálního opozičního hnutí PRO kraj a chce v podzimních volbách porazit současnou koalici ČSSD a ODS. Ve volbách chtěl Steiner sám kandidovat.

Politici jsou jen prostředníky, systém řídí kmotři

Někdejší zaměstnanec Dotačního úřadu je ovšem přesvědčen, že nejde o jednu předraženou silnici, ale o to, jak celý systém rozdělování peněz funguje. Je přitom jedno, zda se jedná o muzea, parky, stadiony nebo nemocnice. „Oni vlastně rozhodují o přidělení dotace a zároveň jsou příjemci dotace. Ryze korupční systém,“ konstatuje Steiner. Mluvčí úřadu Marcela Klíchová jeho slova odbývá s tím, že se jedná o „názor jednoho pána, který působil na našem úřadě.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Představitelé Ústeckého a Karlovarského kraje jsou podle Steinera pouze prostředníky a celý systém řídí kmotři. „Bohužel vrcholné politiky kraje řídí kmotři. Loutkami jsou v této chvíli ti politici,“ myslí si. „Pokud k tomu má důkazy, tak ať je sdělí policii. My v tuto chvíli toto tvrzení popíráme,“ odpovídá mluvčí Klíchová.

ROP Severozápad stíhají poslední rok a půl problémy už poněkolikáté. Loni v březnu zatkla policie ředitele Kušnierze kvůli podezření, že bral za přidělení evropských dotací úplatky. Soud o případu zatím nerozhodl, Kušnierz byl ale až do zimy ve vazbě. Další problémy nadělal audit společnosti Deloitte, který zkoumal vzorek 35 projektů a u všech našel pochybení. Úřad kvalitu auditu tvrdě kritizoval a ministerstvo financí mu dalo částečně zapravdu, i tak jde ale do Bruselu zpráva o řadě pochybení. V krajním případě by museli žadatelé vrátit až půl miliardy korun.