Soud pustil z vazby obviněné z korupce na frýdeckomísteckém magistrátu

Frýdek-Místek – Tři lidi obviněné kvůli korupci na frýdeckomísteckém magistrátu propustil soudce z vazby. Obviněných je celkem pět, jeden je však vyšetřován na svobodě, druhého pustil státní zástupce už na počátku května. Mezi obviněnými je například ředitel městské policie Milan Sněhota. Policie je viní ze zmanipulování devíti zakázek celkem za 3,2 milionu korun.

Že jsou všichni obvinění venku z vazební věznice, potvrdil dozorující státní zástupce Ladislav Hradil. „Jednoho z podnikatelů jsem z vazby propustil už počátkem května. Doznal se a spolupracoval. Mám informace, že stejně soud rozhodl i u ostatních stíhaných. Vazební důvody už pominuly,“ řekl.

Na konci dubna obvinila policie kvůli sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a zneužití pravomoci veřejného činitele šéfa frýdeckomísteckých strážníků Milana Sněhotu, vedoucího IT oddělení magistrátu Petra Budínského a dva podnikatele. V pondělí k nim přibyl ještě další úředník. První čtyři obvinění strávili asi měsíc ve vazební věznici, pátý je od počátku vyšetřován na svobodě. Všem ale hrozí až dalších osm let za mřížemi.

Pětice podle státního zástupce zmanipulovala devět zakázek. Část z nich se týkala dodávek a služeb pro magistrát, další pro Městskou policii Frýdek-Místek. Obvinění podle vyšetřovatelů předem určovali, kdo tendry vyhraje. „Bylo domluveno, že zástupce jedné soukromé společnosti osloví další dvě firmy, které se do tendrů přihlásí pouze formálně s tím, že vždy dají vyšší cenu. Spřízněná společnost pak veřejnou zakázku získá,“ popsal kriminalista Miroslav Šotek. Protože se většina obviněných vyskytla pouze v některých případech, policisté i žalobce nyní hledají osobu, která praktiky na magistrátu zavedla a všechny obviněné spojuje.