Úřady pochybují o platnosti darovací smlouvy pro D11

Praha – Ministerstvo financí zpochybnilo platnost darovací smlouvy, kterou Jaroslava Štrosová převedla na stát svůj pozemek potřebný pro stavbu dálnice D11. Podle úředníků nastal problém, když smlouvu podepsal její syn David, kterého však plná moc opravňovala pouze k prodeji pozemků, a ne jejich darování. Štrosovi ale záležitost považují za uzavřenou, k pozemku se už nehlásí a na další vyjednávání se státem nejsou zvědavi.

Za stát jednal s Davidem Štrosem nynější ředitel ŘSD David Čermák, tehdy ještě v pozici poradce ministra dopravy. Nyní řekl, že bylo známo, že plná moc neopravňuje Štrose k darování pozemku, syn majitelky však slíbil, že podepsanou plnou moc na darování ŘSD předá.

David Štros ale odmítl, že by plná moc, kterou měl, byla chybná. „Plná moc nebyla vystavena na prodej. Oni tu plnou moc měli týden předtím, než se to podepisovalo, a ministerstvo dopravy proti tomu nic nenamítalo,“ uvedl. Současně poukázal na zmatek, který na úřadech panuje – na sekretariátu ministra dopravy mu nikdo nedokázal říct, v jaké fázi je proces schvalování darovací smlouvy.

Šéf ŘSD je přesvědčen, že ani případné zdržení při převodu pozemků neohrozí termín dostavby dálnice D11 k Hradci Králové. Do konce roku totiž bude na pozemcích potřebných pro dostavbu dálnice – s výjimkou toho patřícího Štrosovým – probíhat hydrologický a archeologický průzkum.

Sporný pozemek patřící Štrosovým má rozlohu zhruba 120 arů. Není tedy příliš veliký, ale protože se nachází přímo u hrany už dostavěné části dálnice, není možné ho obejít. Poslední tříkilometrový úsek chce ŘSD začít stavět v letech 2013 až 2014. Měl by přijít na 1,5 miliardy korun.