Autobusy v Č. Krumlově začínají jezdit na zemní plyn

Český Krumlov – Českokrumlovskou veřejnou hromadnou dopravu ode dneška pohání zemní plyn. Provozovatelé reagují na stále rostoucí ceny nafty, díky přechodu totiž ušetří zhruba pětinu nákladů. Ekologicky šetrnější autobusy také brzy budou nově moct vjíždět do historického centra. Krumlov je po Táboru dalším jihočeským městem, kde pohání hromadnou dopravu plyn.

Řidiči českokrumlovské MHD rozdíl mezi zemním plynem a naftou v nádrži nepoznají – pětikilometrový úsek městem jim dál trvá ujet asi 10 minut. „Žádný rozdíl tam vůbec není,“ potvrzuje Josef Bigas, řidič s patnáctiletou profesionální zkušeností. Po městských linkách od dnešního rána jezdí dva autobusy, které jsou poháněné plynem. Jeden krouží kolem centra, další zajíždí až do blízkého Větřní.

Pořízení takového autobusu vyšel zdejší podnik ČSAD Autobusy na zhruba šest milionů korun, což je asi o jeden milion více než běžný naftový. Dopravce ovšem při jeho provozu výrazně ušetří. „Náklady na pohonné hmoty budou minimálně o dvacet procent nižší,“ slibuje si ředitel Vladimír Homola.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Radnice Českého Krumlova, města, jehož historické centrum je zapsáno na seznamu UNESCO, projekt podpořila zejména kvůli tomu, že hromadná doprava nyní nebude tolik zatěžovat životní prostředí a nebude tolik hlučná. Zastupitelé tak mohou plánovat, že povolí vjezd autobusů do centra.

V současnosti v Česku funguje asi pět desítek stanic pro plnění plynu, plynárenská unie přitom předpokládá, že do osmi let jich bude fungovat až osmkrát víc. Plyn do nádrží už čerpají dopravci na Táborsku a nově začnou i na Písecku. Zástupci kraje tyto projekty vítají, podnikům za tím účelem letos poslali 400 milionů korun. „Předpokládáme, že tyto první vlaštovky sníží náklady na kilometr provozu,“ uvedl koordinátor jihočeské dopravy Jiří Borovka. V příštích letech proto chtějí na autobusech ušetřit.