Nadšenci se snaží zachránit unikátní poustevnu

Teplice nad Metují - Skoro zapomenutou, tři sta let starou poustevnu se snaží zachránit nadšenci v Teplicích nad Metují. Jedna z posledních dochovaných památek na české poustevníky je totiž v dezolátním stavu. Jde přitom o raritu. Donedávna o ní nevěděli ještě ani odborníci.

Na první pohled nenápadné stavení je ve skutečnosti někdejším pilířem řádu svatého Ivana. Tato kongregace existovala 57 let během 18. století, a to pouze v českých zemích. „Poustevna je v kritickém stavu. Rozšířila se tam dřevomorka domácí, zřítila se jedna nosná zeď, klenby jsou ve špatném stavu. Pokud se s tím nezačne něco dělat, poustevna spadne,“ říká předseda sdružení Zachraňme teplickou poustevnu Martin Mráz.

O zvláštním významu místa svědčí i výzdoba přilehlého kostela. Ještě před pár lety ale ani místní netušili, k čemu vlastně dům sloužil. „Víme, že tady ještě v 19. století bydlel jeden poustevník. I když už byla kongregace zrušená a poustevník byl tím pádem nelegální,“ dodává průvodce Ladislav Šikut. Od té doby ale poustevna chátrala. Nejnutnější práce na záchraně platí nadšenci ze svého. „Pozvali jsme projektanta a památkáře. Začali jsme s opravou střechy,“ popisuje Mráz.

Zřejmě poslední takovouto památku na české poustevníky si letos budou moct prohlédnout i turisté. S pravidelnými prohlídkami chtějí začít už letos v červenci.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)