Plzeň: V Boleveckém rybníku se přemnožil kanadský mor

Plzeň – Rekreanty v Plzni trápí kanadský mor. Tato vodní rostlina se přemnožila v oblíbené lokalitě Velkého Boleveckého rybníka a lidem znepříjemňuje letní koupání. Od začátku května se jej odborníci snaží zlikvidovat, rostlina ovšem velmi rychle dorůstá. Těžit metráky posekané vegetace na břeh je velmi náročné, ale již brzy bude do práce na odklízení zapojen speciální stroj.

Vodní rostlina zvaná kanadský mor stačila od jara zamořit bezmála celý Bolevecký rybník o rozloze 45 hektarů. Ačkoliv je voda čistá, mezi šlahouny sahajícími ode dna až k hladině se špatně plave. „Mně se to zdá, jako by to byla nějaká síť, mám pocit, že bych se tam utopila,“ potvrzuje jedna z návštěvnic oblíbeného plzeňského koupaliště.

Podle odborníků přemnožení rostlin způsobilo to, že je zdejší voda neobvykle čistá. „Vodní mor je v podstatě důsledek vyčištění vody,“ tvrdí plzeňský vodní hospodář Jaroslav Frydrýn. V rybníce se změnil ekosystém a býložravé ryby, kvůli kterým byla kvalita vody čím dál horší, nahradili dravci a vodní vegetace.

Nyní hydrobiologové likvidují porost pomocí rybářské lodi s podvodními žacími lištami. „Využíváme větru, aby nám přihrnul biomasu ke břehu, pak už nám nezbývá než vzít vidle,“ vysvětlil Jindřich Duras. Ovšem tahat těžké morové chomáče ručně na břeh je velká dřina. „Stále se to namotává dohromady, šíleně se to nasákne vodou,“ poznamenal mladý brigádník Jan Havelka.

Již od srpna se ale pracovníkům vodní správy i rekreantům uleví. Na pomoc bude povoláno speciální plavidlo, které umí kosit vodní vegetaci až do hloubky 1,8 metru. „Rostliny seká, sbírá a nakládá si je na sebe,“ popsal fungování harvesteru Frydrýn. Plzeň bude plavidlo, které vyjde na čtyři a půl milionu korun, využívat jako vůbec jediné město v Česku.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)