Bikerské tratě pod Smrkem nabízí nové úseky

Bílý Potok – Traťě pro milovníky adrenalinové cyklistiky pod jizerskohorským Smrkem jsou rozšířené na trojnásobek původní délky. Příznivci bikingu si mohou nově projet 60 kilometrů speciálně upravených tras a zavítat při tom i do sousedního Polska. Tvůrci areálu si od rozšíření tratě slibují větší propagaci samotného singltreku – tedy zdolávání upravených cest s obtížnějšími prvky pro bikery.

Atrakce nedávno získala ocenění v soutěži Kudy z nudy od agentury CzechTourism. Nabízí hlavně atraktivní jízdu s technickými pasážemi v přirozeném prostředí lesa. „My říkáme, že singltrek je pro všechny – pro lidi, kteří chtějí vyzkoušet terénní cyklistiku, něco nového, něco zábavného,“ uvedl spolutvůrce tratě Tomáš Kvasnička.

Tratě se prodloužily z dosavadních 20 o dalších 40 kilometrů, z poloviny na českém i na polském území. Ke středně obtížným trasám nově přibyly úseky pro náročnější bikery, i začátečníci ale mají svůj okruh. „Při tvorbě stezek jsme se inspirovali modelem, který vypracovali naši kolegové ve Velké Británii a zejména ve Walesu. Snažili jsme se ho adaptovat na české podmínky,“ dodal Kvasnička.

Tvůrci singltreku nyní připravují také hřebenovou trasu mezi Hejnicemi a Lázněmi Libverda. V plánu jsou i odpovídající služby v blízkosti areálů včetně propojení s ubytováním a občerstvením. Obavy z dopadu singltreku na lesní přírodu jsou prý zbytečné. „Ta stavba singltreku nenarušuje les, není v konfliktu s ochranou přírody,“ řekl krajský ředitel podniku Lesy ČR Ludvík Řičář. Singltrek se stal jednou z největších atrakcí Frýdlantska. Jeho provozovatelé doufají, že neunikne pozornosti ani zahraničním turistům.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)