Rusové v Čáslavi vyšetřují nehodu svého letadla

Čáslav/Moskva – Do Čáslavi dorazili ruští experti a naplno tak začalo vyšetřování havárie průzkumného letounu typu Antonov An-30. Až prohlédnou trosky, bude možné uklidit je a obnovit provoz čáslavské letecké základny. Armádní odborníci přijedou v situaci, kdy byla po prvním ohledání stanovena jako příčina nehody závada podvozku. Ruský deník Kommersant však dnes přinesl alternativní vysvětlení – ruští vojáci v letadle podle listu tajně testovali nepovoleně upravenou pozorovací techniku. Deník současně vyzdvihl práci českých záchranářů, díky kterým při letecké nehodě nikdo nezahynul. Tři ze šesti zraněných vojáků už nemocnice propustila, zbylí jsou mimo ohrožení života.

Letiště je zatím mimo provoz, nemohou vzlétat a přistávat armádní gripeny. Ochrana českého vzdušného prostoru je zajištěna v rámci integrovaného systému NATO. „V případě potřeby by v našem vzdušném prostoru zasáhli naši nejbližší spojenci. Spadáme pod velitelství v Německu, které by rozhodlo o tom, který letoun z které země by byl na naše území vyslán,“ řekla mluvčí Generálního štábu AČR Jana Růžičková. 

O příčinách nehody odmítla mluvčí spekulovat a až do ukončení šetření českých a ruských vyšetřovatelů se nebude k záležitosti vyjadřovat. Podle vojenského analytika Martina Kollera by nejpravděpodobnější příčinou byla technická závada na přední podvozkové noze.

Deník Kommersant oslovil experty na letecké nehody, kteří považují zlomení nohy podvozku za nepravděpodobné. Poukázali na neobvyklý průběh přistání například s vysokou sestupovou rychlostí. Poničení podvozku po tvrdém dosednutí tak bylo „logickým koncem chyb udělaných ve vzduchu“, napsal list.

Část odborníků z průběhu přistání vyvodila, že šlo o nouzový manévr zřejmě kvůli požáru nebo alespoň dýmu v kabině. O tom podle listu svědčí i fotografie ohořelých trosek letounu. Nejvíce poškozen byl v místě, kde je panel, na který je napojena snímací technika letounu upraveného pro pozorovací mise. Experti poukázali, že právě v něm často dochází ke zkratům a může tak vzniknout i požár. Kommersant upozornil, že právě tento panel pozorovatelé často tajně upravují, aby svoji techniku vylepšili nad rámec povolený mezinárodními smlouvami.

Kommersant o nehodě ruského letounu v Čáslavi
Zdroj: ČT24

Česká armáda se ke spekulacím ruského deníku zatím nechce vyjádřit. Generální štáb čeká na výsledky práce ruských inspektorů.

Ruský Antonov An-30 byl v Česku na pravidelné misi v rámci programu Otevřené nebe, při níž monitoroval české území. Při přistání na letišti v Čáslavi ve středu havaroval. Na palubě bylo 23 lidí z Ruska i Česka, šest z nich bylo zraněno. Tři nejhůře poranění jsou na popáleninovém centru v pražské vinohradské nemocnici. Přednosta kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady primář Ludomír Brož však ubezpečil, že jsou ve stabilizovaném stavu. 

Poraněné vojáky dnes ve vinohradské nemocnici navštívil ministr obrany Alexandr Vondra. „Přesvědčil jsem se, že vojákům se dostává nejlepší možné péče na vysoce specializovaném pracovišti,“ řekl na závěr návštěvy.

Reportáž Barbory Peterové, Pavla Vondry a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)