Chrudim vybrala firmy na sanaci areálu Transporty, začne v červenci

Chrudim – Sdružení firem Vodní zdroje Ekomonitor a STRABAG si vybrala chrudimská radnice, aby odstranily ekologickou zátěž z areálu bývalé Transporty – výrobce výtahů, pásových dopravníků, lanovek nebo eskalátorů. Vítěz tendru začne areál sanovat v červenci, město zaplatí 162 milionů korun. Náklady z 90 procent uhradí stát, zbytek zaplatí Pardubický kraj.

Firmy znečištěnou zeminu odtěží do hloubky sedmi metrů, další pětimetrovou vrstvu pročistí chemicky. Práce mají trvat rok a dva měsíce, další čtyři měsíce potrvá administrativa. Pokud se žádný z neúspěšných účastníků tendru neodvolá, začne sanace v červenci. „Byla to nejnižší nabídka a je to zhruba o 15 milionů korun méně, než činila projektová cena,“ zhodnotil vítěznou nabídku chrudimský starosta Petr Řezníček.

Areál po Transportě Chrudim je zamořen těkavými uhlovodíky, které představují nebezpečí i pro nedaleké Medlešice a Dřenice. Znečištění v zemině je karcinogenní. Kontaminaci spodních vod brání hydrogeologická bariéra, jejíž provoz stojí osm milionů korun ročně.

Předchůdce Transporty, firma Františka Wiesnera, vznikla v roce 1855, o 90 let později byla společnost znárodněna a přejmenována. Proslavila se jako výrobce lanovek – například na Ještěd nebo na Sněžku – eskalátorů, výtahů a později i pásových dopravníků. Ještě na počátku 90. let firma zaměstnávala přes čtyři tisíce lidí a měla dvoumiliardový obrat. Během dalšího desetiletí však ztratila zakázky a v roce 1998 zkrachovala.