V Českém Švýcarsku opět hoří, někdo si rozdělával oheň

Hřensko – V národním parku České Švýcarsko letos už potřetí hoří. Zasaženo je kolem 15 arů lesa. Ohnisko požáru je v obtížně přístupném místě na severní straně kopce Bouřňák u Mezní Louky, což komplikuje práci hasičům. Na přivedení vody budou potřeba zřejmě několik kilometrů dlouhé hadice. Za požár může lidská neopatrnost – někdo si rozdělával oheň v místech, kde se to nesmí.

Požár likviduje kolem čtyřiceti hasičů. Výše škod zatím není vyčíslena. Jan Drozd z NP České Švýcarsko varuje před rozděláváním ohňů. „V lesích je v současné době veliké sucho a jakýkoli oheň představuje pro národní park významné nebezpečí. Pokud se někdo domnívá, že se mu oheň nemůže vymknout kontrole, hluboce se mýlí. Následky pak mohou být nedozírné,“ uvedl.

Letos hoří v parku už potřetí. V předchozích případech šlo jednou o lidský faktor, jednou hořelo z přirozených příčin. Suché a teplé počasí nebezpečí vzniku požárů výrazně zvyšuje. Pokud nenastanou předpovídané víkendové deště, bude Správa NP České Švýcarsko z bezpečnostních důvodů nucena v příštím týdnu vyhlásit zákaz vstupu do lesa.