Na Vysočině kvetou vzácné orchideje, ochránci zvou na vycházku

Jihlava - Na Vysočině mohou lidé o víkendu navštívit louky se vzácnými orchidejemi - prstnatci májovými. Stovky velkých fialově růžových květů lze vidět u Hrutova na Jihlavsku. Tato chráněná rostlina roste i na podmáčených loukách na Žďársku. Na vycházku do obou lokalit zvou zájemce ochránci přírody.

Sobotní botanickou vycházku po loukách v blízkém i vzdálenějším okolí řeky Svratky u Sněžného a Milov pořádá Sdružení Krajina. Trasa povede také lokalitou Rychtářky, která by měla být vyhlášena přírodní památkou s názvem Meandry Svratky. „Není to fyzicky náročná procházka, ale chodí se po podmáčených loukách, je potřeba mít holínky,“ upozornil zájemce Tomáš Blažek z pořádajícího sdružení.

Na loukách lidé kromě prstnatců uvidí i ostřici trsnatou, suchpýr úzkolistý, rdest alpský a další druhy rostlin. Účastníci vycházky se sejdou v 09:00 v sídle Sdružení Krajina v Počítkách nebo o půl hodiny později před restaurací v Milovech.

Do přírodní rezervace Na Podlesích u Hrutova se lidé mohou s odborníky vydat v neděli. Na jedné z nejzachovalejších rašelinných louk Vysočiny najdou kromě stovek efektních květů prstnatců májových i další vzácné rostliny a živočichy. „Do nitra rezervace se bude možné dostat po provizorním dřevěném chodníku,“ uvedl Václav Křivan z Českého svazu ochránců přírody v Kněžicích, jehož členové se o tuto lokalitu starají. Průvodci se budou návštěvníkům věnovat od 10:00 do 16:00. Do rezervace se dá dojít ze silnice mezi Kněžicemi a Opatovem.