Krkonoše dusí invaze cizích rostlin, KRNAP prosí o pomoc

Krkonoše - Ani kůrovec, ani větrná pohroma, ani neukáznění turisté. Největším nepřítelem krkonošské přírody jsou teď šťovíky, netýkavky a další plevelné rostliny. Nepůvodní druhy zamořují louky našich nejvyšších hor a vytlačují domácí vegetaci. Správci národního parku ale v boji proti nim narážejí na problém. Nové druhy se šíří hlavně ze zahrad chatařů a chalupářů a ti je mnohdy na svůj pozemek nechtějí pustit.

Krkonošský národní park (KRNAP) proto spouští nový projekt, který má rostlinnou invazi zastavit. „Nejvíce nás pálí šťovík, obsazuje louky a dusí všechny ostatní rostliny. Ochuzuje krkonošskou přírodu o jednotlivé druhy i celá společenstva,“ říká odborný pracovník KRNAP Tomáš Janata. 

Správci parku už oslovili přes čtyři a půl tisíce majitelů pozemků, potřebují od nich souhlas, aby na jejich zahradách mohli proti rozpínavým druhům zasáhnout. Na výzvu ale zatím reagovala jen třetina. Problém je i to, že řada vlastníků není z Krkonoš a na chatu či chalupu jezdí jen občas. Jsou tu ale i soukromníci, kteří o akci vědí, ale souhlas k zásahu dát nechtějí. „Krkonoše jsou pro něj jen kulisou a je jim jedno, co jim roste na zahrádce nebo v okolí chalupy,“ konstatuje mluvčí parku Radek Drahný.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Ochránci tvrdí, že pokud nezasáhnou rychle a razantně, brzy bude problém nezvladatelný. Letos mají na zásah 10 milionů korun, pokud ale souhlas většiny chatařů nezískají, budou muset příští rok začít úplně od začátku a s větším rozpočtem.