V Plzni vyrostla vozíčkářská kavárna, přiblíží život s handicapem

Plzeň - Občanské sdružení Popojedem nechalo na náměstí Republiky v Plzni postavit bezbariérovou kavárnu. Jejím účelem je alespoň na pár dní spojit svět lidí upoutaných na vozík s ostatními. Každý si tak zde může na vlastní kůži zkusit, jaké to je, když se při běžném pohybu může spoléhat pouze na ruce a kola.

V této kavárně tradiční kavárenské židličky nenajdete. Její zákazníci totiž sedí permanentně, jsou upoutáni na invalidní vozík. Každý, kdo dnes šel kolem, si mohl invalidní vozík vyzkoušet a alespoň na chvíli zjistit, jaké to je, být v roli handicapovaného.

Dočasný objekt postavený z kontejnerů má zdravým lidem ukázat svět vozíčkářů a dát najevo, že také patří do společnosti. Záměr evidentně vychází, potvrzují to první návštěvníci. „Když nemůžu použít nohy a jsem závislá jenom na těch rukách, tak je to fakt docela náročný,“ popisuje své první zkušenosti s pomůckou náhodná kolemjdoucí Štěpánka.

Mezi stoly projíždí každý den také Martin Černý, který od hostů přijímá objednávky. „Přijedu ke stolu, zeptám se, jestli si host nedá něco k pití. Pak to přijedu nahlásit na bar a oni to tam odnesou,“ přiblížil chod netradičního podniku třicetiletý vozíčkář. Kavárna nabízí během týdne také bohaté kulturní vyžití v podobě koncertů, filmů, divadla nebo sportovních aktivit. Bude se hrát třeba florbal či na vozíku takzvaná boccia.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)