Rumburk je bez starosty, Sykáček rezignoval

Rumburk (Děčínsko) - Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček (ČSSD) složil funkci a odejde ke 4. červnu. Dnes to oznámil zastupitelům. K rezignaci ho vedly spory s místostarostou a stranickým kolegou Darkem Švábem, který má v zastupitelstvu v poslední době víc podpory. Rozkol odstartovaly spory okolo zadávání veřejných zakázek. Jedenáctitisícové město vedl Sykáček od roku 1998, nejdřív byl místostarostou, od roku 2002 starostou. Jméno nového starosty zatím známo není, mělo by o něm rozhodnout během června další zastupitelstvo.

Rumburská ČSSD se rozhádala vloni v říjnu kvůli zakázce na rekonstrukci povodní poškozených mostků. Sykáček tvrdil, že ji Šváb protiprávně rozdělil na devět dílčích, takže nemusel zadávat výběrové řízení. Šváb dodnes opakuje, že se ničeho nezákonného nedopustil. Po střetu se Švábem musel odejít další místostarosta Ladislav Pokorný (ČSSD), teď jde i Sykáček.

„Vzhledem k tomu, že jsem cítil podporu od občanů, jsem ve funkci zůstal a pokusil se zadávání zakázek zprůhlednit. Jenže se to nepovedlo, rada ani zastupitelstvo neschválily nákup softwaru a situaci zablokovaly,“ řekl zastupitelům Sykáček. Šváb se k jeho rezignaci nevyjádřil.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)