Liberecká karta bude i pro turisty

Liberec – Elektronickou kartu Opuscard, která umožňuje bezhotovostně platit jízdné ve veřejné dopravě, ale je také možné získat na ni slevy ze vstupného v celém Libereckém kraji, si budou moci snadno pořídit turisté. Zkušebně začalo anonymní verzi Opuscard nabízet informační centrum v Liberci. Její cena činí 95 korun, akční sleva však umožňuje pořídit kartu za 50 korun.

Slevy lze získat na Opuscard při návštěvách turistických atrakcí a také při nákupech nebo ubytování v Libereckém kraji. „V současné době je Opuscard akceptovaná na 239 místech v Libereckém kraji, takže otevíráme možnost, že turista může tyto slevy využít stejně jako občan Libereckého kraje,“ řekla hejtmanská náměstkyně Lidie Vajnerová.

Že je možné získat anonymní Opuscard, zatím Liberecký kraj příliš nepropaguje a turisté ji zatím neseženou nikde jinde než v Liberci. Podle náměstkyně je to proto, že anonymní verze je ve zkušebním provozu. „Chtěli bychom, aby Opuscard sloužila nejen obyvatelům Liberce, ale i návštěvníkům a turistům,“ uvedla.

V kraji bylo zatím vydáno 160 tisíc krajských čipových karet. Nejvíce je využívána ve veřejné dopravě, neboť cestování s ní je levnější než s papírovými jízdenkami. Ve veřejné dopravě ji denně použije na 60 tisíc lidí.