Bude se na Tlustci znovu těžit čedič?

Tlustec - Lidé, žijící v okolí kopce Tlustec na Českolipsku, se znovu obávají obnovení těžby čediče v tamním lomu. Jeho majitel už totiž získal řadu povolení - naposledy výjimku z ochrany přírody od Libereckého kraje. Místní se ale bojí nejen o vzácné živočichy, ale také o své domy, které jim už v minulosti popraskaly kvůli odstřelům. Lidé ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec chtějí rozhodnutí úřadu napadnout, obávají se ale, že obnovení těžby nedokážou zabránit. Už loni na podzim získala firma Kamenolom Brniště souhlas ministerstva životního prostředí. Definitivně ale ještě musí rozhodnout o těžbě Báňský úřad a tam žádost zatím nedorazila.

„Vydání výjimky podmínil úřad řadou podmínek,“ upozornil mluvčí krajského úřadu Jiří Langer. Mimo jiné musí firma v prostoru těžby zajistit odborný biologický dozor. Ten zajistí průzkumy před dalším odlesněním a skrývkami a bude monitorovat vlily těžby na zvláště chráněné druhy fauny a flory. Mimo jiné bude sledovat vliv těžby na zimující netopýry. Podle sdružení na záchranu Tlustce jsou ale v rozhodnutí závažná pochybení. „Podle našich advokátů se úřad dostatečně nevypořádal s podmínkami uložení výjimky, a připravujeme proto odvolání,“ sdělil Tomáš Řízek, jeden z odpůrců těžby. Ten také tvrdí, že má díky těžbě v minulosti škody na své nemovitosti ve výši 1,6 milionu korun.

Na Tlustci se čedič těžil od roku 1988, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila.

Čedičový lom na Tlustci je jedním z mála v Libereckém kraji, kde je tak kvalitní stavební kamenivo. Používá se především při výstavbě komunikací. V Libereckém kraji se nyní těží kámen na deseti místech a ročně se v nich vytěží celkem 2,5 milionu tun kamene. Jen dvě ložiska však vydrží déle než 20 let. Proto i rozvojové dokumenty kraje s obnovením těžby čediče na Tlustci počítají. Na druhou stranu ale patří kopec k dominantám krajiny, jež je turisty velmi oblíbená i proto, že je spjata se svatou Zdislavou.

Plány na obnovení těžby představil loni v červnu na veřejném projednávání vlastník lomu - společnost Chlup, která je majetkově spjatá s firmou Kamenolom Brniště. Podle spolumajitele Jiřího Čecha počítá záměr s roční těžbou až 840 000 tun kamene. „Těžit by se mělo 20, nejvýše 22 let a dalších pět let počítáme na rekultivaci lomu,“ uvedl tehdy Čech. K dopravě kamene chce z 90 procent využít železnici a jen desetina má jít po silnici, tedy nejvýše jedno či dvě nákladní auta za hodinu.

Lidi z okolí záměr obnovit těžbu rozdělil. Zatímco v Jablonném v Podještědí jsou zastupitelé kategoricky proti, v Brništi v bezprostřední blízkosti lomu tak tvrdí nejsou. „Dokážu si představit obnovení těžby za určitých podmínek,“ uvedl starosta Ivan Pastorek. Obec je ochotna s těžbou souhlasit, pokud firma vybuduje obchvat, aby nákladní auta nejezdila obcí. „Krajské komunikace tady navíc nejsou v dobrém stavu,“ řekl Pastorek. Od obnovení těžby si slibuje i pracovní příležitosti.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)