Hradečtí soudci jsou kritizováni za půjčku advokátovi

Praha – Trojice soudců z Královehradeckého kraje půjčila peníze advokátovi, který je požádal o pomoc v tíživé životní situaci. Projev dobré vůle však nenašel pochopení u vedení jejich nadřízených kvůli podezření z možného střetu zájmů. Podle předsedy krajského soudu Milana Bořka je jejich rozhodnutí problematický minimálně z etického hlediska a ohrožuje důvěru v nestrannost soudců. Případ navíc zproblematizovalo následné zkrachování advokáta, který už není členem Advokátní komory

Rostislav Víšek byl uznávaný advokát až do doby, než skončil v konkursu. Zhruba sedmdesáti věřitelům dnes dluží přes 15 miliónů korun. Mezi osobami, které mu poskytly půjčku, byli také tři soudci. Jedná se o Petra Mráku z okresního soudu a Ladislavu Šulecovou  s Karlem Peřinou, kteří působí na krajském soudu. Jejich ochota půjčit peníze advokátovi odbornou veřejnost překvapila. „Soudce by se měl vyvarovat jakéhokoliv jednání, které vzbuzuje pochybnosti o jeho nestrannosti. Pokládám minimálně za neetické, pokud soudce lehkovážně vstupuje do věřitelsko-dlužnických vztahů s advokáty,“ tvrdí právnička společnosti Transparency International Radka Pavlišová.

Předseda Krajského soudu ujistil, že soudci možné podezření ze střetu zájmu vylučují. S advokátem Víškem se prý u žádného jednání nesešli. Krajské vedení ale nechce celou záležitost jednoduše přejít. „Záležitostí se budeme zabývat z pohledu eventuálního naplnění kárného provinění, minimálně jde o porušení etiky soudců. Budeme zkoumat zejména motiv půjček,“ sdělil ČT šéf krajského soudu Bořek.

Soudci půjčovali peníze (zdroj: ČT24)

Nikdo z trojice soudců nechtěl mluvit před kamerou. V prohlášení pouze napsali, že žadatel byl známý jako seriózní člověk a žádost o půjčku zdůvodnil tíživou životní situací. Podle expertů by ale měli podobnou půjčku příště zvážit. „Soudce by měl být i ve svém osobním životě daleko opatrnější než ostatní občané. Vztah dlužníka a věřitele je přece jenom velmi blízký a soudce by měl velmi váhat, s kým do takového vztahu může vstoupit,“ dodal prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník. Věřitelé, tedy i tři soudci, dostanou zpět jen minimum z půjčených peněz. Správkyně konkursu je získá prodejem tohoto domku v Roudnici na Hradecku, který doktoru Víškovi patří.