Muzeum v Králíkách obohatí svou expozici

Králíky – Ve Vojenském muzeu v Králíkách procházejí očistou pozůstatky letounů z druhé světové války. Motory z legendárních Messerschmittů, ale i dalších strojů zapůjčilo nadšencům vojenské historie Moravské zemské muzeum. Po odborném ošetření se díly stanou součástí výstavy s výstižným názvem Krvavé nebe.

Za druhé světové války byly páteří německého stíhacího letectva, motory dvou sestřelených Messerschmittů se teď snaží vyčistit v králickém muzeu. Spolu s dalšími nalezenými částmi letounů představují základ chystané výstavy. „Je div divoucí, že se dochovaly i kabely s umělou hmotou. I s omotávkami vlastně všechno, takže jsou na tom vidět úžasné detaily,“ uvedl ředitel Vojenského muzea Králíky Marek Bartoš.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Motor je pro nadšence vojenské historie klenotem. Zapůjčené exponáty upravují a ošetřují přímo v areálu muzea. „Některé části jsou vlastně jen torza, takže musíme dodělat nějaké držáky, opěry,“ doplnil správce Vojenského muzea Králíky Martin Večeř a Marek Bartoš dodal: „Jsou tady i další části motoru, chladiče, kus vrtulového listu a další věci.“

Králické muzeum se věnuje armádě a dějinám československého opevnění. Předvádí těžkou bojovou techniku, vystavuje munici, zbraně i vojenskou výstroj. „Máme v podstatě celý průřez naší armádou, nicméně letectví nám chybí. Máme protivzdušnou obranu, ale nemáme na co střílet,“ uzavřel Martin Večeř.

Jenom vloni Vojenské muzeum navštívilo 22 tisíc lidí. Nové exponáty věnované letectví se tu objeví už od července.