Cesty slouží pěším i cyklistům

Český ráj – V Českém ráji začíná kampaň, která nabádá cyklisty a pěší turisty k vzájemné ohleduplnosti. Hlavně v letní sezoně tam mezi nimi občas dochází ke konfliktům. Na desítkách tabulí nyní najdou doporučení, jak se respektovat.

Skupinka, která po cestě jde roztažená, je podle cyklistů typický příklad. Poselstvím kampaně je přitom podle jejích tvůrců v tom, že cesty slouží všem a pěší a cyklisti se musí navzájem respektovat. Třeba tak, že chodci uhnou stranou a cyklisté jim zase poděkují. „Chceme touto kampaní v Českém ráji na ten problém upozornit a snažíme se, aby si les a přírodu užily obě skupiny,“ uvedl spolutvůrce kampaně Jan Hataš. Zkušenosti pěších turistů s cyklisty jsou přitom různé: „Musejí se vyhýbat oni, my dozadu nekoukáme. Jezdí rychle, to je nepříjemné. Ještě mě nepřejeli, nejsem z agresivních spoluobčanů.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Česká mountainbiková asociace přitom propaguje i kodex terénního cyklisty. Měl by jezdit jen po povolených cestách, nedělat nové, ovládat své kolo a předvídat a také dávat přednost ostatním, třeba dětem. „Tohleto převzala z USA i ze Západu, kde výchova mezi cyklisty a pěšími turisty běží již několik let. A úspěšně,“ dodal Jan Hataš.

Pokud se kampaň osvědčí, cyklisté ji přenesou i do dalších regionů. Nejdřív do Jizerských nebo Krušných hor a možná už i letos.