Z lesa u Bzence stále stoupá dým, ale plameny už jsou uhašeny

Bzenec (Hodonínsko) – Lesní požár v oblasti známé jako Moravská Sahara není ani pátý den zcela uhašen. Ačkoli plameny se na povrchu už nevyskytují, stále doutná půda. Hasiči se proto snaží zabránit šíření požáru kořenovým systémem lesa. Očekávají ale, že dnes večer, nejpozději pak zítra ráno budou moci zásah ukončit.

Les v suché jihomoravské oblasti mezi Bzencem, Strážnicí a Ratíškovicemi na Hodonínsku hořel od čtvrtka. V pátek se rozšířil na plochu téměř 200 hektarů, stal se tak největší podobnou pohromou v posledních patnácti letech. Posledním problémem, se kterým se hasiči stále potýkají, jsou doutnající kořeny. „Současný stav lze nazvat jako dohašování. Používáme termokamery. Hledáme doutnající místa v kořenových systémech lesa. Ty rozhrabáváme a proléváme vodou,“ uvedl velitel zásahu Martin Červenka.

V noci hlídalo les 130 hasičů s 50 kusy techniky. Lokální ohniska požáru vyhledávali s pomocí termokamer. Během dne potom očekávají bezvětří a možná i déšť, takové počasí by mohlo s hašením významně pomoci. Část hasičů by proto mohla odjet domů. Jihomoravské jednotky se však i po dohašení požáru budou ještě v lese střídat několik týdnů.

Plameny vyšlehly z dosud neznámých příčin v oblasti nazývané Moravská Sahara. Původně vyprahlá písčitá oblast je dnes částečně zalesněna, tím častější jsou v „Sahaře“ požáry. Ten poslední zničil porost patřící státnímu podniku Lesy ČR, zejména borovicový porost.

Během pěti dnů proměnil oheň borový les ve ztichlou měsíční krajinu. Ze spálené země vyčnívají jen ohořelé pahýly stromů. Všude je pořád plno kouře, popela a těžko se dýchá. Lesníci už připravují obnovu porostu. „Tam, kde zůstaly vzrostlé stromy zachovány, lze očekávat, že budou odumírat. Proto bude nutné tyto lokality vyčistit zcela a nově osázet,“ řekl Bohumil Pípal z Lesů ČR. Firma zatím škodu nevyčíslila, půjde ale do milionů korun.

S ohněm postupně bojovalo 1 500 hasičů z 250 profesionálních i dobrovolných jednotek. Dosud spotřebovali 20 milionů litrů vody. Jen náklady na použité pohonné hmoty přesahují milion korun. Než se půda opět zazelená, bude trvat několik měsíců. Navíc budou muset lesníci všechny stromy v oblasti pokácet. Jen pět let zabere nová výsadba. Dalších 60 let potrvá, než stromy vyrostou do původní výšky.