Opencard má platit o dva roky déle, nová bude dražší

Praha – O možnosti prodloužit platnost karet opencard o další dva roky budou dnes jednat pražští radní. Radní Eva Vorlíčková (TOP 09) chce, aby bylo možné bezplatně prodloužit karty, jejichž platnost končí v období od 1. srpna letošního roku do 31. července příštího roku. Současně chce město zpoplatnit vydávání nových karet včetně těch, o něž požádají lidé, kteří nechtějí prodloužit platnost své stávající karty.

Pokud nevyvolá záměr prodlužovat platnost červených karet mezi vrcholnými pražskými představiteli kontroverzi, bude možné o prodloužení platnosti požádat v zákaznickém centru v paláci Adria a Škodově paláci v Jungmannově ulici. „Nejpozději od 1. července budou prodlužovány zasunutím karty do validátoru,“ uvedla radní Vorlíčková.

Protože měla letos a v příštím roce skončit platnost asi 300 tisíc opencard, obávala se Praha kolapsu při vydávání nových. Prodloužení platnosti tak má problémům zamezit – nebo je alespoň odložit. O možnosti prodloužit platnost karet budou radní jednat v úterý.

Kritizovaný projekt opencard už stál kolem miliardy korun. Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku.