Výstava ukáže skvosty z časů pravěké Moravy

Přerov - Unikátní výstava Muzea Komenského v Přerově přibližuje jedny z nejvýznamnější skvostů starší doby kamenné. K vidění jsou jen mimořádně, jinak je totiž ukrývá trezor Zemského muzea v Brně. Expozici věnovanou nejstaršímu lidskému umění v oblasti Moravy doprovází řada velkoformátových fotografií i zvýšená bezpečnostní opatření. Mimořádná výstava skončí 25. září.

„Předměty budou uloženy v bezpečnostní vitríně, jsou tady i další zabezpečovací systémy,“ naznačil komisař výstavy Jiří Šmeral. Nejstarší lidské umění odborníci datují do období mezi 40 až 38 tisíci lety před naším letopočtem. Jako materiály tehdy posloužily mamutí kly, kámen nebo pálená hlína.

Mezi zobrazenými zvířaty převažuje mamut a lev, mezi postavami pak figura ženy. Zajímavou sbírku doplňuje kurátor výstavy, archeolog Aleš Drechsler: „Někdy se také snažili do těch svých zobrazení zakódovat i geografické informace.“ Jeho tvrzení dokládá třeba kel s mapou Pálavy.

Výstava poukazuje i na dávná místa významných objevů. Vzácnou venuši a spolu s ní zřejmě i figurku mamuta našli archeologové v roce 1895 na nalezišti v Předmostí, které je částí Přerova. „Šlo o jakési genius loci. Ta dominanta dvou vápencových homolí Skalky a Hradiska byla nepřehlédnutelná, ale také z toho důvodu, že se zde nacházely nezamrzající minerální prameny, které přitahovaly zvířata i jejich lovce,“ přiblížil pro ČT Drechsler.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)