Jihočeský hejtman ocenil zachránce spadlého pilota

České Budějovice – Dva muže, kteří v první polovině května zachránili pilota z havarovaného letadla, ocenil jihočeský hejtman Jiří Zimola pamětní medailí. Osmatřicetiletý prodavač Jiří Malík a dvaatřicetiletý montážní dělník Rudolf Kocar po nehodě rychle vyrazili k rybníku v Hosíně, kde žijí, a vyprostili pilota z letadla, které spadlo do vody a potápělo se. Pilot nehodu přežil, utrpěl pouze zlomeninu kotníku a otřes mozku.

K nehodě a záchranné akci dvou hosínských obyvatel došlo ve sváteční úterý 8. května. Oba si povšimli neobvyklého zvuku letadla. „Jelikož bydlíme kousek od letiště, slyšíme letadla každou chvíli. Ale tenhle zvuk byl jiný, nebylo to jako při přistání. Hned mi došlo, že se něco stalo,“ popsal oceněný Jiří Malík, jak si nehody všiml. Společně s Kocarem vyrazili autem k rybníku. „Viděl jsem, jak je do něj zapíchnuté letadlo,“ uvedl Kocar.

V době, kdy se oba zachránci vrhli do vody, začalo se havarované letadlo bořit do bahna a nabíralo do kokpitu, kde byl uvězněn pilot. „Těžko jsme se do kokpitu dostávali, nakonec se nám ho podařilo otevřít až za použití hrubé síly,“ vzpomněl Malík. Krátce poté, co pilota vyprostili, přijela záchranka a převezla zraněného muže do nemocnice.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Oba hosínští obyvatelé svým zásahem zřejmě zachránili šestačtyřicetiletému pilotovi život. „Pokud by hladina v kokpitu ještě stoupnula, hrozilo mu v kombinaci s poraněním hlavy utopení,“ podotkl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.