Ze sečského areálu někdo ukradl 150kilovou Lidovou píseň

Seč (Pardubicko) - Z Junior centra v Seči někdo ukradl bronzovou sochu ženy v životní velikosti, jejíž historická hodnota se odhaduje na milion korun. Akademický sochař a autor díla s názvem Lidová píseň Jiří Kryštůfek si odškrtl ve smutné statistice již čtvrtý umělecký výtvor, který zloději ukradli. Podle policie zřejmě kradli na zakázku.

Lidová píseň stála v rekreačním areálu poblíž Sečské přehrady. Každý den kolem ní chodily do jídelny desítky lidí. Trvalo ovšem několik dní, než na krádež uměleckého díla upozornili zaměstnanci Junior centra. Bronzová socha vážila přibližně 150 kilogramů, zloděj ji z podstavce opatrně odinstaloval patrně během některé noci minulý týden. Podle vyšetřovatelů je pravděpodobné, že skončila v soukromé sbírce. „Jednou z možných vyšetřovacích verzí je i to, že si ji někdo objednal na zakázku,“ připustil policejní mluvčí Lukáš Maier s tím, že předběžně vyčíslená škoda se pohybuje okolo milionu korun. Zbylé dvě bronzové sochy správci areálu pro jistotu schovali.

Rekreační areál patřící ministerstvu financí je rozlehlý. Přesto ho prakticky nikdo nehlídá. Podle slov provozního ředitele Junior Centra Seč Miloslava Kušty není možné rozlehlý areál uhlídat. Podle vyšetřovatelů se nedá vyloučit ani možnost, že se zloději pokusí bronzovou sochu vyvést do zahraničí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)