V dole na Karvinsku byl nalezen mrtvý horník

Ostrava - Osmatřicetiletý horník zemřel v pondělí odpoledne v podzemním Dolu ČSM na Karvinsku. Jeho kolegové ho našli mimo pracoviště na pásovém dopravníku uhlí, informoval dnes v noci mluvčí OKD Vladislav Sobol. Příčiny smrti zatím nebyly zjištěny. Letos jde už o druhé úmrtí v dolech společnosti OKD.

„Pracovníci našli svého kolegu bez známek života po 16. hodině zhruba 1 000 metrů pod zemí, jeho úmrtí potvrdil přivolaný lékař Hlavní báňské záchranné stanice. Příčiny jsou předmětem vyšetřování,“ uvedl Sobol.

Příčinu neštěstí zjišťuje komise složená ze zástupců báňského úřadu, vedení Dolu ČSM, společnosti OKD a odborářů ve spolupráci s policií.

Minulý týden v pondělí zahynul v podzemním Dolu ČSM šestadvacetiletý horník. Neštěstí se stalo při manipulaci s razicím kombajnem.

Důlní neštěstí v posledních dvou letech

Loni zemřelo při práci pět horníků, v roce 2010 jich bylo o dva méně. V roce 2011 si například dva lidské životy vyžádaly otřesy, které v rozmezí tří dnů zasáhly Důl Karviná na Karvinsku. Černý prapor nad dolem vlál i začátkem října. Uvolněná hornina tehdy zasáhla dvaatřicetiletého horníka. Muž na místě i přes zásah lékařů zemřel. Další dvě důlní neštěstí se stala při manipulaci se stroji a technikou loni v dubnu a červnu.